mei 26, 2015

Onderzoek: plastic tas prima keuze

ONDERZOEK WIJST UIT: PLASTIC TAS IS PRIMA KEUZE

Draagtassen van plastic hebben de laagste milieu-impact. Dat blijkt uit het project ‘Vermindering draagtassen in het winkelkanaal’, waarvan het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) op 23 januari 2015 het eindrapport publiceerde. De bevindingen liggen in lijn met eerder uitgevoerde levenscyclusanalyses*. Ook daarin werd vastgesteld dat tassen van plastic de laagste milieu-impact hebben.

Stuur een e-mail naar info@acepack.nl en u ontvangt het onderzoeksrapport.

Het KIDV heeft onderzoek gedaan naar de wijze waarop de milieudruk van draagtassen in het winkelkanaal kan worden teruggedrongen. Dit onderzoek is één van de projecten die staan vermeld in de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022. Het KIDV-rapport bestaat uit twee studies: de pilotstudie naar gedrag ´Mag het een tasje minder zijn?’ en de materiaalstudie DoorTAStend.

Laagste milieu-impact

In de materiaalstudie DoorTAStend zijn twintig verschillende draagtassen vergeleken. Dat betreft twaalf materialen die veel voorkomen in draagtassen, en drie verschillende formaten: de hemdtas (dun plastic tasje), de middelgrote tas en de big shopper. Bij de hemdtas is er vanuit gegaan dat het eenmalig wordt gebruikt. Bij de middelgrote tas en de big shopper hebben de onderzoekers meermalig gebruik aangehouden. Uit het onderzoek blijkt dat de milieu-impact bij middelgrote tassen het laagst is als ze zijn gemaakt van de kunststofmaterialen PET, gerecycled LDPE en LDPE. Bij big shoppers hebben de tassen van gerecycled PP, PP en PET de laagste milieu-impact. Hemdtassen met de laagste milieu-impact worden gemaakt van HDPE en bioplastics. Tassen die worden gemaakt van gerecycled materiaal, hebben een lagere milieu-impact dan als ze van nieuw materiaal worden gemaakt. Van de onderzochte tassen is de plastic tas qua milieu-impact dus de beste keuze. Al helemaal als de tas vaker wordt gebruikt (meermalig), is gemaakt van gerecycled plastic en uiteindelijk wordt ingezameld voor recycling.

2022: Inmiddels is dit onderzoek ontkracht. Gratis plastic tasjes weggeven werd in 2016 al verboden. Sindsdien worden steeds meer plastic tasjes verboden. Bekijk daarom onze ECO alternatieven!

TAGS:

0 reacties

Een reactie versturen